W ostatnim czasie, w naszym życiu społecznym zakorzeniła się moda na bycie FIT. Co raz więcej osób, będących w różnym wieku podejmuje w pewnym momencie decyzję o zmianie nawyków żywieniowych i większej aktywności fizycznej. Największe gwiazdy fitness, dietetycy i trenerzy personalni są zgodni – 70 procent sukcesu (zrzucenie nadmiaru tkanki tłuszczowej) gwarantowane jest odpowiednią i dobrze zbilansowaną dietą, pozostałe 30 procent to ciężkie treningi na powstałym długu tlenowym. Rosnące zainteresowanie wprowadzaniem do diety zdrowych produktów, skutkuje zwiększoną ich podażą na rynku. Pośród nich, znajduje się olej kokosowy i to jego zaletom przyjrzymy się nieco bliżej.
Kwas laurynowy jest organicznym związkiem chemicznym, klasyfikowanym jako nasycony kwas tłuszczowy. Dzięki pracy naukowców, znany jest dzisiaj jego korzystny wpływ na nasz układ odpornościowy. Wszystko za sprawą jego bakteriobójczego, wirusobójczego i grzybobójczego działania. Dokonanie zamiany oleju słonecznikowego na olej koksowy, podnosi odporność osób go spożywających!
W jego składzie chemicznym obecne są trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). Grupa ta, jest na swój sposób wyjątkowa, ze względu na inny (od pozostałej grupy tłuszczy) sposób ich metabolizmu w naszym organizmie. Po zjedzeniu posiłku, nie ulegają przemianie w tkankę tłuszczową lecz są od razu wykorzystywane w procesie produkcji, niezbędnej do naszego życia energii. Dzięki czemu, osoba stosująca olej kokosowy w ciągu dnia spożywa mniejsze ilości jedzenia i tym samym jej bilans kaloryczny jest mniejszy.
Dzięki podniesieniu poziomu dobrego cholesterolu HDL, tym samym obniżeniu złej frakcji LDL, stosowanie oleju kokosowego zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę.
Zdrowotne właściwości sprawiają, że olej kokosowy oddziałuje na insulinę usprawniając jej działanie i tym samym przyczynia się do ustabilizowania poziomu cukru we krwioobiegu.
Wspomniane wcześniej trójglicerydy średniołańcuchowe wspierają proces leczenia chorób związanych z funkcjonowaniem mózgu. Wniosek ten pochodzi z obserwacji dokonanych przez naukowców, które następnie zostały opublikowane w prasie. Spożywanie MCT skutkuje zwiększonym stężeniem ciał ketonowych w mózgu.
Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym sprawiają, że może być on wykorzystywany jako dobry krem nawilżający. Szczególnie zalecany jest osobom, których cera jest odwodniona. Dzięki właściwościom bakteriobójczym, może być również stosowany w walce z trądzikiem.
W medycynie kwas kaprylowy często stosowany jest do bezpośredniej walki z grzybicą. Jest on również składnikiem oleju kokosowego, a zatem może być w leczeniu dolegliwości zakaźnych skóry.
Budowa chemiczna opisywanego oleju zapewnia mu odporność na działanie wysokich temperatur. Co pozwala na jego zastosowanie w przypadku potraw smażonych czy pieczonych, bez obawy o utratę jego właściwości.
Olej kokosowy nadaje się jako idealny dodatek uzupełniający mikroskładniki w diecie. Wysokie stężenie witamin, czy aminokwasów powoduje realizację ich dziennego zapotrzebowania w naszym organizmie.
Chyba każdy człowiek, w określonych sytuacjach obserwuje u siebie spadek energii. Zamiast sięgać po kolejną filiżankę kawy, czy chemicznie otrzymanego napoju energetycznego, warto zrobić go samemu przy zastosowaniu oleju kokosowego. Efekt gwarantowany!