Podajesz te produkty swojemu dziecku? Uważaj, bo zawierają duże ilości soli!

Maciej Piwowski
10.05.2018

Sól jest niezbędnym dodatkiem w kuchni, ponieważ poprawia smak wielu produktów spożywczych. Z drugiej strony nie można przesadzać z jej ilością. Spożywanie soli w nadmiarze prowadzi do bardzo poważnych chorób, na czele z nadciśnieniem. Szczególnie wrażliwe na ten składnik są najmłodsze organizmy. Być może nie zdajesz sobie sprawy, że podając dziecku produkty z naszej listy, fundujesz mu ogromne ilości soli – często przekraczające zalecane dzienne spożycie.

Parówki

Prawdziwa bomba sodowa. W parówkach znajdziemy m.in. glutaminian sodu, dlatego ich spożycie powinno być znacząco ograniczone. Wiemy, że dzieci uwielbiają parówki, co nie zmienia faktu, że nie powinny ich jeść zbyt często. Zamiast parówki możesz podać pociesze np. ugotowane mięso z kurczaka.

Czipsy

Obecność tego produktu w naszym zestawieniu z pewnością Cię nie dziwi. Czipsy zawierają ogromne ilości soli, która de facto decyduje o ich kuszącym smaku. Sól to jednak niejedyny problem. W czipsach znajduje się mnóstwo substancji smakowych, które wykazują działanie uzależniające. Natychmiast wykreśl ten produkt z jadłospisu dziecka!

Wędliny

Wędzone mięso, a więc także szynki, są prawdziwą skarbnicą soli. W przypadku produktów niskiej jakości stosowane są substancje konserwujące, w tym wspomniany już glutaminian sodu. Uważaj więc, jakie wędliny serwujesz swojemu dziecku. Znacznie bezpieczniej będzie wybierać gotowane szynki lub w ogóle zastąpić wędlinę świeżym, ugotowanym mięsem.

Keczup

Dla wielu dzieci jest to obowiązkowy dodatek do kanapek czy parówki. Keczup niestety także jest bogatym źródłem soli oraz glutaminianu sodu. Należy więc ograniczyć jego spożycie. Nie zapominajmy też, że keczup zawiera sporo cukru i generalnie jest tuczący. Spróbuj przekonać dziecko do domowego sosu pomidorowego.

Płatki śniadaniowe

Zaskoczona? A jednak płatki śniadaniowe także zawierają sporo soli. Bez wątpienia nie jest to produkt, który można włączyć do naprawdę zdrowej diety. Zamiast płatków podawaj dziecku muesli, otręby czy płatki owsiane. Są o wiele zdrowsze i bardziej pożywne.

Poszukaj tych produktów w swojej lodówce i spiżarni. Postaraj się zbudować dietę dziecka w taki sposób, aby znalazło się w niej jak najmniej żywności zawierającej duże ilości soli. Z pewnością przysłuży się to jego zdrowiu.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie