Świeże pomarańcze i sok pomarańczowy mają inny indeks glikemiczny. Jak to możliwe?

Antoni Kwapisz
18.04.2025

Dla wielu osób będzie to zaskakująca informacja. Okazuje się, że świeże pomarańcze oraz przygotowany z nich sok pomarańczowy mają zupełnie inny indeks glikemiczny, różniąc się także zawartością cukru. Jak to jest w ogóle możliwe? To już wyjaśniamy w naszym poradniku.

Świeża pomarańcza

To bardzo cenny owoc, który zawiera sporo błonnika, szczególnie w miąższu i błonkach otaczających cząstki owocu. Błonnik spowalnia trawienie i wchłanianie cukrów, co powoduje wolniejszy wzrost poziomu glukozy we krwi i tym samym niższy IG.

Indeks glikemiczny świeżej pomarańczy to około 40-50.

Sok pomarańczowy

Choć sok 100% produkuje się wyłącznie z pomarańczy i wody, to jednak jego indeks glikemiczny różni się od tego, jaki mają świeże owoce. Z czego to wynika? W procesie produkcji soku dochodzi do usunięcia większości błonnika, w rezultacie czego cukry zawarte w owocach są szybciej wchłaniane, co podnosi IG.

Pijąc sok pomarańczowy przyjmujemy więc głównie wodę oraz cukry naturalne (fruktozę, glukozę).Dodatkowo sok komercyjny często poddawany jest pasteryzacji, co może wpłynąć na rozkład niektórych składników odżywczych i dodatkowo zwiększyć wchłanianie cukrów.

Indeks glikemiczny soku pomarańczowego wynosi około 50-60 lub więcej w zależności od konkretnego produktu.

Zawartość cukru i kaloryczność

Inną ciekawostką jest to, że jedna pomarańcza zawiera znacznie mniej cukru i dostarcza mniej kalorii niż szklanka soku pomarańczowego. Powód jest prozaiczny: do uzyskania szklanki soku potrzeba kilku owoców.

Podczas gdy jedna pomarańcza zawiera około 12 gramów cukru, w szklance soku jest go aż 20-25 gramów. Ponadto o wiele łatwiej jest nam wypić kilka szklanek na raz niż zjeść więcej niż 2-3 pomarańcze, w efekcie czego pijąc sok pomarańczowy możemy łatwo przekroczyć dzienną zalecaną dawkę spożycia cukru.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie