Zakamieniony czajnik to nie tylko problem estetyczny. Kamień osadzający się na dnie i ściankach czajnika może również znacząco obniżać sprawność urządzenia, powodując zwiększone zużycie energii, a ostatecznie doprowadzić do przedwczesnego zużycia się czajnika. Jeśli masz twardą wodę, to staraj się regularnie odkamieniać czajnik. Można to zrobić na wiele sposobów – my krótko omawiamy te najpopularniejsze.
To bardzo prosty i skuteczny sposób. Wlej do czajnika mieszankę wody z octem (w proporcji 1:1), zagotuj, a następnie pozostaw na 15-30 minut. Wylej zawartość i dokładnie wypłucz czajnik. Jeśli urządzenie było mocno zakamienione, zwiększ proporcjonalny udział octu w roztworze lub powtórz tę czynność. Efekt będzie naprawdę świetny i bez wysiłku!
Jeśli tak się zdarzyło, że nie masz w domu octu, a musisz szybko odkamienić czajnik np. przed wizytą gości, to wypróbuj sposób z sokiem z cytryny. Wlewamy sok wyciśnięty z dwóch cytryn bezpośrednio do czajnika, dodajemy wodę i zagotowujemy.
Następnie odstaw czajnik na około pół godziny. Po tym czasie wylej zawartość i wypłucz czajnik, ciesząc się świetnym efektem końcowym.
Niezastąpiona w kuchni soda oczyszczona może zdziałać cuda także w przypadku zakamienionego czajnika. Sposób jest prosty: wsyp 1 łyżkę sody do czajnika, zalej wodą, zagotuj i odstaw na około 15 minut. Po tym czasie wypłucz czajnik i ewentualnie powtórz czynność. Soda nie tylko usunie kamień, ale też ewentualne przebarwienia np. z żelaza.