ABC gotowania - smacznie, tanio i bezpiecznie

Mateusz Rąbalski
29.06.2015

Lubisz gotować i eksperymentować w kuchni oraz zaskakiwać swoją kreatywnością innych ?- to doskonale. Ale czy zdajesz sobie sprawę, jak ważny jest przy tym wybór odpowiednich akcesoriów do przygotowywania posiłków? Sprawdź, jakimi cechami powinno się wyróżniać zdrowe, smaczne i bezpieczne gotowanie.

Bez soli - ale nie bez smaku

W zdecydowanej większości ciężko nam wyobrazić sobie smaczną potrawę bez dodatku soli. Tym bardziej, że jest ona dodawana także do różnych słodkości. Być może dlatego, iż kiedyś używano jej głównie jako doskonałego konserwantu, a gotowe wyroby nie zawsze od razu i to w całości, znikają ze sklepowych półek czy domowych szafek lub pojemników na żywność. Jednakże eksperci od zagadnień zdrowotnych, przestrzegają nas przed zbyt częstym używaniem tej przyprawy, proponując w jej miejsce inne - bardziej przydatne zdrowiu dodatki smakowe jak: kurkuma, imbir czy cynamon.  

Bezpieczne przygotowywanie potraw

Jak powinno wyglądać bezpieczne i zdrowe gotowanie? Najlepiej obrazuje to strona wyrzucsolniczke.pl. Możemy się z niej dowiedzieć m.in. tego, że najzdrowsza opcja przygotowywania dań to gotowanie na parze, bez soli oraz smażenie bez dodatku tłuszczu. W ten sposób mamy szansę na przyrządzenie nie tylko smacznych, ale przede wszystkim niskokalorycznych dań. To z kolei może jedynie pozytywnie odbić się na naszym zdrowiu. Niskokaloryczne potrawy zmniejszają ryzyko otyłości i pomagają utrzymać w ryzach cholesterol. Na czym jeszcze opiera się bezpieczne przygotowywanie jedzenia? Bardzo ważne jest to, jakich naczyń użyjemy. Najbardziej praktyczne są naczynia z nieprzywierającą powierzchnią. Dzięki temu możemy być spokojni o to, że ulatniające się w czasie gotowania związki, nie przenikną do naszych potraw. Po drugie warto poszukać garnków, które wykonane zostały z neutralnego materiału, czyli umożliwiającego przygotowywanie potraw na dowolnym urządzeniu - w tym także w piekarniku, co przekształca je w naczynie żaroodporne. I wreszcie po trzecie - w bezpiecznej kuchni powinny znaleźć się energooszczędne naczynia do gotowania. Czy takie garnki w ogóle istnieją? Oczywiście, że tak. Wystarczy sprawdzić chociażby w sieci, jakie posiadają garnki Philipiak opinie¸ bo to właśnie ta firma produkuje naczynia tak uniwersalne i wszechstronne.

Reasumując, jeśli chcesz gotować: tanio, smacznie i bezpiecznie to zainwestuj w odpowiednie naczynia do gotowania. Najlepiej znanej marki i takie, które zbierają pozytywne głosy.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie