Co warto mieć w kuchni na wypadek poważnego kryzysu?

Krzysztof Jagielski
09.03.2022

Przyszło nam niestety żyć w bardzo niespokojnych czasach. Właśnie teraz przechodzimy test ze znajomości podstawowych zasad zabezpieczania się na wypadek nieprzewidzianych, groźnych sytuacji klimatycznych czy geopolitycznych. Jeśli sama niepokoisz się tym, co dzieje się na świecie, to zmobilizuj się do działania i zacznij gromadzić w kuchni rzeczy, które mogą się przydać w czasie poważnego kryzysu. Kilka propozycji znajdziesz w naszym poradniku.

Kuchenka gazowa i butla

To wcale nie jest przesada! Jeśli masz w kuchni wyłącznie płytę indukcyjną lub ceramiczną, to na wypadek złych czasów koniecznie zadbaj o to, aby znaleźć miejsce także na kuchenkę turystyczną zasilaną gazem. Jego źródłem powinna być butla o maksymalnej pojemności mieszczącej się w kuchennej spiżarni, piwnicy etc.

Suche produkty spożywcze

Mamy na myśli wszystko to, z czego można przyrządzić posiłki dla rodziny, a jednocześnie nie przejmować się krótkim terminem przydatności do spożycia. Różnego rodzaju mąki, płatki śniadaniowe, musli, nasiona, makarony – wszystko to pozwoli przetrwać nawet wiele dni kryzysowej sytuacji.

Konserwy

Oczywiście nie mogło ich zabraknąć na naszej liście, przy czym z konserwami też nie ma sensu przesadzać. W zupełności wystarczy zapas na tydzień, co przy rozsądnym gospodarowaniu żywnością pozwoli zaspokoić potrzeby żywieniowe rodziny przez wiele dni.

Miód

Zapominają o nim nawet tzw. preppersi, tymczasem miód jest niezbędnym składnikiem, jaki musi się znaleźć w kuchni przygotowanej na trudne czasy. Po pierwsze: stanowi źródło cukru, a więc dodaje energii do działania. Po drugie: może być zarówno spożywany bezpośrednio ze słoika, jak i dodawany do różnych dań, poprawiając ich smak. Po trzecie: praktycznie się nie psuje.

Zapas herbaty i kawy

Oba produkty mają bardzo długi termin przydatności do spożycia, dlatego warto zaopatrzyć się w ich zapas z myślą o trudnych czasach. Gdyby np. miało zabraknąć ogrzewania i prądu, to gorące napoje będą wybawieniem dla całej rodziny (oczywiście pod warunkiem, ze mamy na czym zagotować wodę – tutaj kłania się wspomniana wcześniej kuchenka gazowa z butlą).

No i nie zapominajmy też o tym, co najważniejsze, czyli o zapasie wody butelkowanej. Zgromadź jej tyle, na ile pozwala miejsce w kuchni.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Na naszej stronie korzystamy z plików cookies w celu spersonalizowania reklam, więcej informacji.