Czym jest jogurtownica?

Mariusz Siwko
13.07.2024

Jogurtownica to nieco zapomniane urządzenie kuchenne, którego zakup powinny rozważyć osoby uwielbiające jogurty i chcące częściej włączać je do swojego jadłospisu, na przykład zastępując nimi tłustą śmietanę. Dowiedz się, czym właściwie jest jogurtownica i jak jej używać.

Prosty sposób na domowy jogurt

Jogurtownica to urządzenie służące do domowej produkcji jogurtu, dzięki któremu możesz samodzielnie przygotowywać ten przysmak bez konserwantów i dodatku cukru, odnosząc z tego szereg korzyści zdrowotnych (szczególnie dla flory bakteryjnej organizmu).

Jogurtownica utrzymuje stałą, optymalną temperaturę niezbędną do fermentacji mleka, co jest kluczowe dla produkcji jogurtu. Proces ten polega na przekształceniu laktozy (cukru mlecznego) w kwas mlekowy przez bakterie mlekowe, co nadaje jogurtowi charakterystyczny smak i konsystencję.

Jak działa jogurtownica?

Zaczynamy od podgrzania mleka do około 40-45°C. Jeśli używasz mleka UHT, to nie musisz go wcześniej podgrzewać. Następnie dodajemy do mleka żywe kultury bakterii mlekowych. Można je kupić w formie proszku lub użyć łyżki gotowego jogurtu naturalnego, który zawiera już żywe kultury.

Mleko z kulturami bakterii przelewa się do pojemników jogurtownicy. Urządzenie utrzymuje stałą temperaturę (około 40-45°C) przez kilka godzin (zazwyczaj 6-12 godzin), co pozwala bakteriom na fermentację mleka.

Po zakończeniu procesu fermentacji, jogurt przechowuje się w lodówce, aby zgęstniał i nabrał oczekiwanej konsystencji.

Dlaczego warto?

Dzięki jogurtownicy będziesz mieć stały dostęp do domowego jogurtu, w pełni kontrolując proces jego produkcji. Jest to świetny sposób na oszczędności, zwłaszcza w kuchni, w której używa się dużo jogurtu do zup, sosów, sałatek czy w formie przekąski.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie