Dlaczego warto kupić piekarnik parowy?

Mateusz Rąbalski
04.08.2021

Na pewno się zgodzisz, że piekarnik jest niezbędnym sprzętem kuchennym, zwłaszcza z punktu widzenia rodziny z dziećmi. Bardzo ułatwia przyrządzanie różnych dań czy pieczenie ciast. Jeśli powoli zaczynasz się rozglądać za nowym piekarnikiem, to być może bierzesz pod uwagę zakup modelu z funkcją pary. Wiesz co? To bardzo dobry pomysł! Dowiedz się, dlaczego warto kupić piekarnik parowy.

Wielofunkcyjne urządzenie

Piekarnik z funkcją pary może zastąpić kilka innych sprzętów domowych. Wykorzystasz go nie tylko do klasycznego pieczenia, ale też podgrzewania jedzenia czy gotowania na parze. Dlatego inwestując w taki piekarnik możesz zaoszczędzić na zakupie mikrofalówki, parowaru czy opiekacza. To także uzasadnia nieco wyższy wydatek – musisz wiedzieć, że piekarniki parowe są droższe od tych tradycyjnych.

Różne opcje obróbki termicznej

W piekarniku z funkcją pary możesz przyrządzać potrawy tak, jak chcesz, uzyskując pożądany stopień ugotowania, opieczenia czy uduszenia. Bardzo szeroki zakres regulacji temperatury jest ogromną zaletą takich piekarników, dzięki czemu spokojnie możesz zdecydować się na np. gotowanie na parze, pieczenie para czy duszenie na parze.

Lepszy smak potraw

Dania, szczególnie mięsne i warzywne, obrobione termicznie z wykorzystaniem pary są znacznie smaczniejsze. Przede wszystkim dlatego, że nie tracą swoich naturalnych soków będących nośnikami smaku. Dzięki temu możesz też używać mniej przypraw, w tym soli. Jeśli kiedykolwiek zdarzyło Ci się jeść warzywa gotowane na parze oraz te z wody, to na pewno zauważyłaś, że pierwsza opcja gwarantuje znacznie lepsze doznania smakowe.

Bardziej wyrośnięte ciasta

To ważny argument dla pań, które mają małe kompleksy związane ze swoim talentem cukierniczym. Jeśli do tej pory nigdy nie byłaś zadowolona np. ze stopnia wyrośnięcia drożdżówki, to być może wina leży po stronie piekarnika. Modele z funkcją pary rozwiązują ten problem i naprawdę trudno jest tutaj cokolwiek zepsuć – ciasta praktycznie zawsze się udają.

Zdrowsze gotowanie

Nie zapominajmy o argumencie zdrowotnym. Pieczenie parowe pozwala ograniczyć ilość używanego tłuszczu, dzięki czemu potrawy są mniej kaloryczne i bezpieczniejsze np. dla osób z podwyższonym cholesterolem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.