Pieczenie chleba w domu jest w modzie! Wiele osób nauczyło się tego w dobie pandemii, kiedy mieliśmy ograniczone możliwości w zakresie robienia codziennych zakupów spożywczych. Jeśli korci Cię, aby spróbować, to czas najwyższy przejść od planów do czynów. Sprawdź, dlaczego warto piec własny chleb.
Dla wielu osób jest to najważniejszy argument przemawiający za samodzielnym pieczeniem chleba. Jeśli od pewnego czasu zauważasz, że chleb z piekarni Ci nie służy, pojawiają się problemy żołądkowe, reakcje alergiczne, wieczorne wzdęcia itd., to spróbuj przejść na własnoręcznie robione pieczywo, w którym możesz w 100% kontrolować skład końcowego produktu.
Jeśli trudno jest Ci znaleźć taki chleb, który smakowałby i dzieciom, i dorosłym, to jest to dobry powód, aby zacząć piec pieczywo we własnym zakresie. Masz mnóstwo opcji do wyboru, w sieci znajdziesz najróżniejsze przepisy, możesz eksperymentować z mąkami, ziarnami, dodatkami, przyprawami itd. Pole do popisu jest naprawdę szerokie.
Pieczenie własnego chleba jak najbardziej może być sposobem na oszczędności. W dobie bardzo wysokich cen pieczywa (porządny chleb potrafi kosztować blisko 10 zł za bochenek) ma to sens ekonomiczny. Realny koszt samodzielnego upieczenia chleba, po dodaniu energii elektrycznej i wszystkich składników, jest o około połowę niższy niż w piekarni.
Owszem, dochodzi do tego trudny do policzenia koszt własnej pracy, natomiast tutaj w grę wchodzi również satysfakcja. Dodatkowo można podzielić się obowiązkiem pieczenia chleba w rodzinie, angażując w to partnera oraz starsze dzieci.