Ostry nóż to najlepsza pomoc kuchenna. Niestety, bardzo często lekceważymy kwestię ostrzenia noży i później męczymy się przy przygotowywaniu posiłków, narażając się również na skaleczenie. W naszym artykule podpowiadamy, jak często należy ostrzyć noże kuchenne.
Jeśli masz w kuchni naprawdę solidne noże wykonane z dość twardej stali, a tym bardziej prawdziwe japońskie noże np. ze stali damasceńskiej, to pamiętaj, że należy je ostrzyć raz na kilka miesięcy lub nawet rzadziej.
Są dwa warunki:
Jeśli nie masz odpowiedniego zestawu do ostrzenia noży lub nie umiesz tego robić, to skorzystaj z usługi profesjonalisty. Fachowe naostrzenie jednego noża kuchennego (wielkości noża szefa kuchni, o standardowej twardości) kosztuje około 50-100 złotych. Dużo? Pamiętaj, że prawidłowo użytkując noży kuchennych, będziesz korzystać z pomocy profesjonalisty 1-2 razy w roku, znacząco przedłużając przy tym żywotność noży.
Wiele osób korzysta w kuchni z popularnych ostrzałek, które można kupić w każdym markecie. Są tanie, rzeczywiście ostrzą, ale trudno je polecić. Powód? Takie ostrzałki ścierają ogromną ilość stali, przez co ostrze po latach traci swój pierwotny kształt, a tani nóż będzie się nadawać już tylko do wyrzucenia, na pewno nie do użytku w kuchni.