Przesolona zupa, niedoprawione warzywa, przypalone składniki, niedopieczone mięso – znasz to, prawda? Każdej z nas przytrafiają się różne błędy w kuchni, ale skutek jest zawsze taki sam. Irytacja, zniechęcenie, pokusa, by przerzucić się na dania z restauracji i półprodukty. Spokojnie, w tym poradniku pokażemy Ci, jak w łatwy sposób możesz uratować nawet pozornie niemożliwą do podania potrawę.
To akurat żaden problem. Z przesoloną zupą można sobie łatwo poradzić wkładając do niej surowego, nieprzekrojonego ziemniaka. To warzywo ma naturalną zdolność do absorbowania soli. Włóż jednego ziemniaka do garnka i gotuj przez kolejne 10 minut. Smak zupy powinien się znacznie poprawić, a przynajmniej na tyle, by danie nadawało się do zaserwowania rodzinie czy znajomym.
No cóż, zdarza się. Przypalone ziemniaki, które miały być ugotowane, to rzeczywiście lekki problem. Poradzisz sobie z nim, jeśli odpowiednio szybko zareagujesz. Na pewno przypaliła się tylko część ziemniaków. Jeśli nie masz czasu na ugotowanie nowej porcji, to przypalone warzywa wyrzuć, a pozostałe ponownie ugotuj w świeżej wodzie i czystym garnku.
Lubisz ostre jedzenie, ale zdarza Ci się przesadzić z dodawaniem czosnku, imbiru czy curry? Z tym także można sobie dość łatwo poradzić. Naturalnym neutralizatorem ostrych przypraw jest zwykła cytryna. Dodaj kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny, a potrawa od razu będzie łagodniejsza, jednocześnie zyskując odrobinę świeżości.
Ciężka sprawa, ale równie do uratowania. Wyjmij mięso z piekarnika lub z patelni i odkrój spaloną część. Pozostały kawałek wrzuć do sosu (może być z paczki) i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem. W ten sposób pozbędziesz się nieprzyjemnego smaku i zapachu spalenizny, jednocześnie modyfikując potrawę. Kto wie, może stworzysz zupełnie nowy, jeszcze ciekawszy i smaczniejszy przepis?
Jeśli przesoliłaś potrawę składającą się z mięsa i warzyw, to nadal możesz ją uratować. Pomocne będzie tutaj zwykłe jabłko. Obierz je ze skórki, pokrój na ćwiartki i wrzuć do garnka, na patelnię czy do naczynia żaroodpornego w piekarniku. Po około 10 minutach słony smak powinien być o wiele słabiej wyczuwalny.