Jak zrobić domowy majonez?

Antoni Kwapisz
18.04.2023

Ceny majonezu dosłownie zwariowały. Jest to jeden z tych produktów, po których najlepiej widać przekleństwo inflacji. Za standardowy słoik majonezu, o pojemności około 500 ml, trzeba dziś zapłacić średnio 8-9 złotych. Nic dziwnego, że coraz więcej osób przypomina sobie o możliwości przygotowania majonezu własnymi siłami, co wcale nie jest trudne. Sprawdź, jak zrobić domowy majonez.

Co będzie potrzebne?

Do przygotowania domowego majonezu potrzebujesz raptem kilku podstawowych składników, które na pewno masz już w kuchni/w lodówce. Są to:

  • 1 jajko
  • Szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 350 ml oleju roślinnego (może być słonecznikowy)

Robimy domowy majonez krok po kroku

Zaczynamy od ogrzania jajka – najlepiej sparzyć skorupkę wrzątkiem. Następnie wbijamy je do miski miksera i dodajemy wszystkie pozostałe składniki – poza olejem.

Włączamy mikser na średnie obroty i stopniowo, wolną strużką dolewamy olej. Miksujemy tak długo, aż masa zgęstnieje, zjaśnieje i będzie idealnie gładka.

To wszystko. Majonez można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce. Jeśli chcesz, aby wyszedł jeszcze gęstszy, to zalecamy użycie blendera. Kombinuj, próbuj, aż opracujesz własną metodę przygotowywania domowego majonezu – smacznego i taniego!

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie