Ceny majonezu dosłownie zwariowały. Jest to jeden z tych produktów, po których najlepiej widać przekleństwo inflacji. Za standardowy słoik majonezu, o pojemności około 500 ml, trzeba dziś zapłacić średnio 8-9 złotych. Nic dziwnego, że coraz więcej osób przypomina sobie o możliwości przygotowania majonezu własnymi siłami, co wcale nie jest trudne. Sprawdź, jak zrobić domowy majonez.
Do przygotowania domowego majonezu potrzebujesz raptem kilku podstawowych składników, które na pewno masz już w kuchni/w lodówce. Są to:
Zaczynamy od ogrzania jajka – najlepiej sparzyć skorupkę wrzątkiem. Następnie wbijamy je do miski miksera i dodajemy wszystkie pozostałe składniki – poza olejem.
Włączamy mikser na średnie obroty i stopniowo, wolną strużką dolewamy olej. Miksujemy tak długo, aż masa zgęstnieje, zjaśnieje i będzie idealnie gładka.
To wszystko. Majonez można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce. Jeśli chcesz, aby wyszedł jeszcze gęstszy, to zalecamy użycie blendera. Kombinuj, próbuj, aż opracujesz własną metodę przygotowywania domowego majonezu – smacznego i taniego!