Lubisz ryby? Sprawdź, czy nie popełniasz tych błędów w ich przygotowywaniu

Mateusz Rąbalski
28.12.2019

Ryby to bardzo zdrowe mięso, które spokojnie może – a nawet powinno – stanowić poważną alternatywę dla tradycyjnych produktów zwierzęcych (zwłaszcza drobiu i wieprzowiny). Z rybami jest jednak ten problem, że wiele z nas uważa je za kłopotliwe i czasochłonne w przygotowaniu. To nie do końca prawda. Dobra ryba wcale nie potrzebuje jakichś specjalnych zabiegów kulinarnych, choć faktem jest, że większość Polek (ale nie tylko) popełnia klasyczne błędy w przygotowywaniu tego mięsa, które odbijają się później na smaku gotowej potrawy. O jakich błędach mowa? Sprawdź w naszym poradniku.

Zbyt wczesne solenie wysusza mięso

To prawdopodobnie najczęściej popełniany błąd. Jasne, że mięso ryby wymaga posolenia, ale należy to zrobić dopiero tuż przed wrzuceniem produktu na patelnię czy włożeniem do piekarnika. Solenie ryby na kilka godzin wcześniej skutkuje tym, że mięso staje się suche.

Rozmrażanie ryby

W Polsce zdecydowanie najpopularniejsze są mrożone filety rybne. Niemal każda gospodyni dzień przed planowanym obiadem wyjmuje taką mrożonkę i zostawia na talerzyku do rozmrożenia. Nie trzeba tego robić, a wręcz nie powinno się tak postępować. Dlaczego? Ponieważ w tym czasie mięso nie tylko się rozmrozi, ale też straci naturalne pokłady wody, przez co ryba wyjdzie sucha.

Pamiętaj więc: zamrożony filet śmiało można wrzucić na patelnię, po prostu wydłużając czas obróbki termicznej. Dodatkowym atutem tej metody jest to, że minimalizuje ona zjawisko pryskania rozgrzanego tłuszczu na kuchnię.

Przykrywanie patelni

Jasne, że jest to praktyczne, bo oszczędza sprzątania. Z drugiej jednak strony przykrywając patelnię z rybą nieświadomie pogarszasz smak i jakość potrawy. Mięso zamiast się usmażyć, zaczyna się gotować. W efekcie trudno jest uzyskać chrupiącą skórkę. Ryba jest gumowata, co zniechęca do jej jedzenia zwłaszcza dzieci.

Zbyt częste obracania ryby na patelni

Optymalnie jest obrócić rybę tylko raz. Dlaczego to takie ważne? Ponieważ mamy tutaj do czynienia z wyjątkowo delikatnym mięsem. Na pewno zauważyłaś, jak trudno jest Ci utrzymać filet w jednym, estetycznym kawałku. To właśnie wina wielokrotnego odwracania ryby. Następnym razem rozgrzej porządnie patelnię, nie żałuj tłuszczu i obsmaż rybę z dwóch stron unikając kilkakrotnego odwracania filetu czy całego produktu.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie