Wzbogać dietę o te produkty w okresie upałów

Mateusz Rąbalski
29.07.2019

Fale upałów nawiedzające Polskę są coraz dłuższe i bardziej dokuczliwe, zwłaszcza dla osób, które nie mogą sobie wtedy pozwolić na urlop. Wysokiej temperaturze zwykle towarzyszy intensywne promieniowanie słoneczne, które nie jest obojętne dla ludzkiej skóry i może jej bardzo zaszkodzić. Warto o tym pomyśleć jeszcze przed latem, wzbogacając swoją dietę o produkty, których składniki w naturalny sposób chronią skórę przed promieniowaniem słonecznym. Co powinnaś włączyć do swojego jadłospisu? Na szczęście będzie bardzo smacznie!

Brokuły

Nawet jeśli za nimi nie przepadasz, to powinnaś się przemóc. Najnowsze odkrycie naukowców dowodzi, że ekstrakt pozyskany z brokułów ma silne działanie ochronne przed promieniowaniem ultrafioletowym. To zasługa przeciwutleniaczy, a przede wszystkim substancji nazywanej sulforafanem.

Bazylia

Tej przyprawy nie da się nie lubić, stanowi podstawę kuchni śródziemnomorskiej i zdecydowanie warto po nią sięgać w sezonie wiosenno-letnim. Bazylia jest źródłem zeaksantyny oraz luteiny, a więc dwóch substancji mających właściwość przeciwdziałania szkodliwemu promieniowaniu UV. Masz więc kolejny powód, aby dodać odrobinę bazylii do sosu pomidorowego czy świeżych pomidorów z mozzarellą.

Marchewka

To chyba żadne zaskoczenie. Marchewka jest bardzo bogatym źródłem beta-karotenu, czyli ważnego budulca ludzkiej skóry. Beta-karoten nadaje jej koloryt oraz dodatkowo chroni przed poparzeniami słonecznymi. W okresie upałów nie zapomnij więc o piciu soku ze świeżo wyciskanych marchewek. To warzywo świetnie sprawdzi się też w roli zdrowej przekąski.

Migdały

Lubisz sobie podjadać wieczorem na kanapie? Fajną propozycją będą migdały. Choć są dość kaloryczne, to jednocześnie dostarczają ludzkiemu organizmowi solidnej dawki witaminy E. To naturalny przeciwutleniacz, chroniący skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego.

Pomidory

Nie mogło ich zabraknąć w naszym zestawieniu, zwłaszcza że tworzą fantastyczny duet ze wspomnianą wcześniej bazylią. Pomidory to olbrzymia skarbnica likopenu, czyli kolejnego przeciwutleniacza chroniącego skórę przed promieniowaniem UV. Likopen ma również właściwości antynowotworowe (w tym zmniejsza ryzyko raka skóry). Powinnaś przy tym wiedzieć, że najwięcej likopenu zawierają produkty z przetworzonych pomidorów – wcale nie świeże warzywa! Sięgaj więc po koncentrat, naturalny ketchup czy soki pomidorowe.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie