Jak ułożyć menu weselne? Kilka wskazówek

Mariusz Siwko
22.12.2020

Menu weselne spędza sen z powiek każdej przyszłej pannie młodej – panowie z reguły mniej się tym przejmują. Ułożenie listy dań dla gości rzeczywiście może być dość stresujące, bo przecież w grupie kilkudziesięciu osób zawsze znajdą się te, które lubią np. ryby oraz te, które ich szczerze nie znoszą. Jak zatem podejść do tego tematu, aby nie rozmyślać nad nim w nieskończoność i nie ryzykować, że goście pójdą do domu głodni? Wykorzystaj te wskazówki.

Sprawdź, w czym specjalizuje się restauracja

Od tego zawsze warto zacząć. Co prawda każda restauracja przygotuje weselne evergreeny, ale jeśli dany szef kuchni jest ekspertem od np. dziczyzny, to aż żal byłoby z tego nie skorzystać. Na dobry początek wybierzcie się więc do restauracji na obiad i zamówcie różne dania, aby ocenić ich jakość. To już pozwoli wstępnie obrać odpowiedni kierunek w menu.

Dla każdego coś miłego

Przy układaniu menu weselnego najważniejsze jest to, aby nie myśleć o sobie, ale o gościach. To dla nich organizujecie tę imprezę i to oni muszą być zadowoleni, również na poziomie kubków smakowych. Jeśli więc wiecie, że część rodziny po stronie pana młodego uwielbia tradycyjną polską kuchnię, a Twoi bliscy są otwarci na nowe smaki, to zadbajcie, by w menu znalazły się dania dla każdej z tych grup.

Rada

Bardzo dobrym pomysłem może być zdecydowanie się na miksy dań, czyli potrawy z różnych światów serwowane na jednej paterze. Dzięki temu goście będą mogli poznać inne smaki lub pozostać przy tych, które już znają i lubią.

Nie przekombinujcie

Wiele par młodych marzy sobie, aby na ich weselu były serwowane dania wykwintne, z bardzo wysokiej półki, rzadko spotykane na polskich stołach. To fajna koncepcja, która niestety rzadko się sprawdza. Pisząc wprost: dużo bezpieczniejszą opcją jest podanie tradycyjnych kotletów schabowych w trochę nowocześniejszym wydaniu, niż serwowanie bliskim trufli i kawioru.

Pamiętajcie o wegetarianach

Coraz więcej osób przechodzi na wegetarianizm czy nawet weganizm, dlatego musicie brać pod uwagę, że wśród gości weselnych znajdą się i tacy, którzy nie jędzą mięsa. Nie skazujcie ich na siedzenie przy stole o wodzie i alkoholu. W menu weselnym zawsze warto uwzględnić dania dla jaroszów, które mogą być bardzo smaczne również z punktu widzenia mięsożerców.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.