Menu weselne spędza sen z powiek każdej przyszłej pannie młodej – panowie z reguły mniej się tym przejmują. Ułożenie listy dań dla gości rzeczywiście może być dość stresujące, bo przecież w grupie kilkudziesięciu osób zawsze znajdą się te, które lubią np. ryby oraz te, które ich szczerze nie znoszą. Jak zatem podejść do tego tematu, aby nie rozmyślać nad nim w nieskończoność i nie ryzykować, że goście pójdą do domu głodni? Wykorzystaj te wskazówki.
Od tego zawsze warto zacząć. Co prawda każda restauracja przygotuje weselne evergreeny, ale jeśli dany szef kuchni jest ekspertem od np. dziczyzny, to aż żal byłoby z tego nie skorzystać. Na dobry początek wybierzcie się więc do restauracji na obiad i zamówcie różne dania, aby ocenić ich jakość. To już pozwoli wstępnie obrać odpowiedni kierunek w menu.
Przy układaniu menu weselnego najważniejsze jest to, aby nie myśleć o sobie, ale o gościach. To dla nich organizujecie tę imprezę i to oni muszą być zadowoleni, również na poziomie kubków smakowych. Jeśli więc wiecie, że część rodziny po stronie pana młodego uwielbia tradycyjną polską kuchnię, a Twoi bliscy są otwarci na nowe smaki, to zadbajcie, by w menu znalazły się dania dla każdej z tych grup.
Rada
Bardzo dobrym pomysłem może być zdecydowanie się na miksy dań, czyli potrawy z różnych światów serwowane na jednej paterze. Dzięki temu goście będą mogli poznać inne smaki lub pozostać przy tych, które już znają i lubią.
Wiele par młodych marzy sobie, aby na ich weselu były serwowane dania wykwintne, z bardzo wysokiej półki, rzadko spotykane na polskich stołach. To fajna koncepcja, która niestety rzadko się sprawdza. Pisząc wprost: dużo bezpieczniejszą opcją jest podanie tradycyjnych kotletów schabowych w trochę nowocześniejszym wydaniu, niż serwowanie bliskim trufli i kawioru.
Coraz więcej osób przechodzi na wegetarianizm czy nawet weganizm, dlatego musicie brać pod uwagę, że wśród gości weselnych znajdą się i tacy, którzy nie jędzą mięsa. Nie skazujcie ich na siedzenie przy stole o wodzie i alkoholu. W menu weselnym zawsze warto uwzględnić dania dla jaroszów, które mogą być bardzo smaczne również z punktu widzenia mięsożerców.