Wesele to jedna z tych imprez rodzinnych, która kojarzy się z przepychem i stanowczą przesadą. Zawsze zamawiamy za dużo jedzenia, z którym później nie bardzo wiadomo, co zrobić. Zamiast je po prostu wyrzucić, skorzystaj z jednej z naszych podpowiedzi.
Dobrym pomysłem jest poproszenie obsługi o zapakowanie produktów do pojemników na żywność, które następnie rozdysponujesz wśród gości weselnych lub osób z rodziny, które z różnych powodów nie mogły wziąć udziału w uroczystości.
Pojemniki z niezjedzonym jedzeniem można również przekazać lokalnym organizacjom charytatywnym czy po prostu zawieźć do jadłodajni lub schroniska dla osób bezdomnych. W wielu miastach funkcjonują również tzw. lodówki społeczne, do których można wkładać wciąż dobre jedzenie, aby podzielić się z potrzebującymi.
Część dań można bez problemu zamrozić, szczególnie mięsa, pierogi, ciasta czy nawet zupy. Dzięki temu będziesz mieć gotowe posiłki na późniejsze dni, co zaoszczędzi czas i pieniądze – a to dwa deficytowe „dobra” po weselu.
W polskiej tradycji poprawiny to standardowa impreza następująca po weselu. Nie musisz jej oczywiście planować, natomiast jeśli zostało Ci bardzo dużo jedzenia, to może warto zaprosić najbliższą rodzinę i przyjaciół na obiad z kolacją, co pozwoli przedłużyć świętowanie ślubu w wąskim gronie i uniknąć marnowania żywności.
To miły gest, który na pewno docenią osoby starsze, samotne czy ubogie. Podzielenie się jedzeniem z wesela z sąsiadami i dalszymi znajomymi, np. w pracy, pozwoli Ci mądrze rozwiązać problem nadmiaru produktów, przy okazji robiąc dobry uczynek.