Peeling cukrowy jest jednym z najpopularniejszych i najłatwiejszych do zastosowania sposobów na ujędrnienie i wygładzenie skóry. Pozwala szybko pozbyć się warstwy martwego naskórka, dzięki czemu skóra odzyskuje naturalny koloryt, znikają przebarwienia, a kosmetyki dużo lepiej się wchłaniają. Peeling cukrowy możesz z powodzeniem wykonać w domu i uzyskać taki sam efekt, jak u kosmetyczki. Jak go przygotować? Tego już dowiesz się z naszego poradnika.
Peeling cukrowy przynosi natychmiastowe, widoczne gołym okiem i wyraźnie wyczuwalne pod palcami efekty kosmetyczne oraz estetyczne. Jest przy tym bardzo bezpieczny dla skóry, dzięki czemu śmiało możesz go wykonywać nawet raz w tygodniu, nie ryzykując podrażnieniami.
Poza wymienionymi wcześniej efektami wykonania peelingu cukrowego warto wspomnieć także o poprawieniu krążenia krwi oraz minimalizowaniu ryzyka wrastania włosków, co docenia szczególnie panie stosujące tradycyjną metodę depilacji maszynką.
To warto wiedzieć
Peeling cukrowy fantastycznie niweluje cellulit oraz zapobiega jego powstawaniu.
Ogromną zaletą peelingu cukrowego jest to, że każda z nas może go wykonać we własnej łazience, urządzając sobie coś na wzór domowego SPA. Potrzebne składniki znajdziesz natomiast w kuchni. Przygotuj sobie:
Do cukru dodaj cztery łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z cytryny, dwie łyżki miodu (dowolnego, byle nie był skrystalizowany) oraz kilka kropel olejku. Całość dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz jeszcze dodać oliwę z oliwek, która upłynni konsystencję mikstury.
Peeling jest od razu gotowy do nałożenia na skórę. Nakładaj go gołymi rękami, następnie szoruj bawełnianą rękawicą do kąpieli – możesz również użyć szczotki kosmetycznej. Staraj się masować skórę, aby poprawić krążenie. Taką kurację funduj sobie 2-3 razy w tygodniu przez około miesiąc. Efekty będą fantastyczne! Twoja skóra stanie się wyraźnie gładsza, zauważysz też, że zużywasz mniej kosmetyków do pielęgnacji.