Czas na detoks

Krzysztof Jagielski
29.06.2015

Lato, słońce i dłuższe dni powinny zachęcać nas do nowych wyzwań. Zamiast tego czujemy ogólne przemęczenie, obniżenie sprawności fizycznej, psychicznej i spadek odporności. Takie objawy są efektem nagromadzenia się w organizmie związków toksycznych.

Obecność niewielkiej ilości toksyn pochodzących z żywności , zanieczyszczonego środowiska czy przyjmowanych leków jest w naszym organizmie zjawiskiem normalnym. Ich poziom jest regulowany przez narządy wydalnicze, które odfiltrowują je, a następnie usuwają. Problem pojawia się gdy toksyny przekroczą dopuszczalny limit, a organizm przestaje radzić sobie z ich wydalaniem. Wówczas odkładają się one w tkankach i upośledzają ich funkcjonowanie. Najbardziej obciążony jest układ pokarmowy. Organizm zaczyna wadliwie funkcjonować. Pojawiają się: złe samopoczucie, bóle głowy, zatrzymanie wody i osłabienie odporności.

Nie jesteśmy jednak bezradni. Natura wyposażyła nasz organizm w kompleksowy system obronny usuwający toksyny. W naszych komórkach znajduje się kilka tysięcy cząsteczek specjalnego białka cytochromu P450. Wychwytują one toksyczne substancje i przy udziale wolnych rodników tlenowych zamieniają w związki, które mogą być łatwo usunięte z organizmu. Odbywa się to wieloma drogami, a największe znaczenie mają w tym procesie: układ pokarmowy, układ moczowy, układ limfatyczny, skóra i płuca.

Prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego: wątroby, trzustki, żołądka, jelit, jest warunkiem zachowania zdrowia. Wątroba stanowi jeden z najważniejszych narządów, które uczestniczą w przemianach związków chemicznych dostarczanych organizmowi: odtruwa organizm, neutralizuje substancje szkodliwe, np. alkohol. Natomiast nerki oczyszczają krew z wielu szkodliwych produktów przemiany materii. Ich niewydolność szybko daje o sobie znać, podczas gdy wątroba długo funkcjonuje mimo poważnych uszkodzeń, daje „sygnał” dopiero wtedy, kiedy choroba jest już w zaawansowanym stadium. Przez jelita usuwane są resztki pokarmowe, różne szkodliwe substancje zawarte w żywności oraz toksyny bakterii chorobotwórczych. Także skóra ma duże znaczenie w procesie oczyszczania organizmu. Wraz z potem usuwany jest między innymi chlorek sodu oraz potas.

Wiosna oraz lato to najlepszy okres na przeprowadzenie detoksykacji za pomocą diety oczyszczającej. Powinna ona trwać od 10 do 20 dni, a do jej najpopularniejszych form należą diety owocowo-warzywne. W tym wypadku możemy bazować na zdrowych owocach i warzywach, a skomponowane z nich posiłki są lekkie i bogate w witaminy i minerały. Oprócz witamin młode warzywa i owoce mają dużo błonnika pokarmowego regulującego pracę jelita grubego. Siódmego dnia do diety wprowadza się fermentowane napoje mleczne i produkty zbożowe z pełnego przemiału oraz ryby i chude mięso. Niezwykle ważna są płyny. Zaleca się wypijanie ok. 2 litrów dziennie niegazowanej wody, a także soki warzywne oraz zieloną herbatę.

Mniej restrykcyjne diety oczyszczające to takie, które już pierwszego dnia dopuszczają oprócz owoców i warzyw spożywanie fermentowanych napojów mlecznych oraz produktów zbożowych np. kasz. W dietach tych od ósmego dnia można jeść ryby lub chude mięso. Warto sięgać po mrożonki, które stwarzają dodatkowe możliwości urozmaicania posiłków. Do potraw należy dodawać bogatą w składniki mineralne zieleninę: szczypior czy pietruszkę oraz bogatą w witaminę C rzeżuchę.

Matowe i wypadające na wiosnę włosy to oznaka, że brakuje nam krzemu i cynku. Pierwszy z tych pierwiastków znajdziemy w produktach z mąki pełnoziarnistej, fasoli i grochu, selerze, cebuli i jabłkach. Odpowiednią dawkę cynku zapewnią drożdże, soja, pestki dyni i owoce morza. Ważne jest picie świeżo wyciśniętych soków: z jabłek i marchwi, pomarańczy i grejpfruta. Naszym sprzymierzeńcem będzie również czosnek.
Pierwsze efekty oczyszczania powinny być zauważalne już w trakcie kuracji, uczucie lekkości i przypływ sił witalnych większość osób odczuwa już trzeciego, czwartego dnia diety. Główną zaletą oczyszczania organizmu za pomocą diety jest regulacja pracy przewodu pokarmowego, poprawa stanu skóry (cera powinna stać się jaśniejsza i gładsza) oraz utrata wagi. Dodatkowo możemy wspomóc nasz organizm sokiem z brzozy białej, koprem włoskim, karczochami czy aloesem. Pamiętajmy jednak że same preparaty nie zdziałają wiele. Oczyszczanie powinno być procesem kompleksowym, uwzględniającym poza dietą i preparatami je wspomagającymi także łagodną aktywność fizyczną (np. jogę).
Usuwaniu toksyn sprzyja codzienny poranny prysznic z naprzemienną ciepłą i chłodną wodą. Poprzez łagodne zmiany temperatury pobudzane jest krążenie krwi i limfy, co wpływa na sprawniejsze zaopatrywanie w tlen i składniki odżywcze wszystkich tkanek organizmu. Bardzo pomocne są także odpowiednio dobrane zabiegi kosmetyczne.

Salon Urody Marzeny Gross poleca uzupełnienie programu detoksykacji o suplementy i kosmetyki firmy Thalgo. Z pewnością pomogą one w procesie oczyszczania organizmu.

1. Micronized Marine Algae – saszetki do kąpieli wypełnione w 100% mikronizowaną algą morską z wybrzeży Bretanii, bogatą w witaminy, minerały, mikro i makroelementy oraz białka. Jedna saszetka wsypana do wanny to biologiczna równowartość 4 tys. litrów wody morskiej. Kąpiel algowa pobudza krążenie krwi, detoksykuje, wyszczupla sylwetkę i ujędrnia ciało.

2. Ocea Draine – 10 ampułek do picia. Ampułki zawierają ekstrakty roślinne: z algi, czarnej rzodkwi, kopru włoskiego i karczocha. Ocea Draine dokładnie oczyszcza organizm, wspomaga wydalanie i przywraca blask skórze. Dziesięciodniowy program powinien być połączony z ogólnym oczyszczeniem organizmu.

3. Les Infus Oceanes Drainage – herbatka drenująca. Ogonki czereśni znane z odwadniających właściwości, moczopędny i stymulujący krążenie liść czarnej porzeczki, zwalczająca obrzęki i cellulit wiązówka błotna to główne składniki roślinne herbaty wspomagającej oczyszczanie organizmu. Dla wzmocnienia ich działania dodano wyciągi morskie z alg dla pobudzenia metabolizmu oraz wyciągi z kopru morskiego, rośliny przybrzeżnej, która oczyszcza i działa moczopędnie. Picie 1-2 filiżanek dziennie przynosi znakomite efekty w krótkim czasie.
Salon Urody Marzeny Gross przy ul. Nitschmanna 20/22 w Elblągu, tel. 236-22-88 zaprasza.


Zdrowe koktajle:

Koktajl owocowy wspomagający odchudzanie:
Ananas (1/4 świeżego ananasa lub 4 krązki z puszki, marchewka (2-3 sztuki), pomarańcza. Wycisnąć sok z pomarańczy, zmiksować z ananasem i marchewką. Koktajl jest sycący, zawiera znaczne ilości błonnika pokarmowego, a enzym-bromelina zawarty w ananasie przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.

Koktajl ogórkowy wzmacniający odporność:
Szklanka kefiru, 1 średni ogórek, ½ ząbka czosnku, łyżeczka szczypiorku. Zmiksować ogórek z maślanką, czosnkiem (wyciśniętym przez prasę). Posypać szczypiorkiem. Ta kombinacja składników wspomaga pracę układu odpornościowego. Bakterie probiotyczne wzmacniają barierę odpornościową przewodu pokarmowego, czosnek zaś ma silne działanie bakteriobójcze.

Koktajl poprawiający humor:
½ banana, ½ szklanki truskawek (mogą być mrożone), szklanka maślanki. Ten koktajl poprawi humor i doda energii. Glukoza i witaminy z grupy B zawarte w bananie zadbają o Twój układ nerwowy. Truskawki dostarczą dużej dawki witaminy C, silnego przeciwutleniacza.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie