Dlaczego warto jeść awokado?

Mariusz Siwko
22.05.2021

Smaczliwka wdzięczna, czy też inaczej popularne w Polsce awokado to owoc o wielu właściwościach leczniczych. Owoc ten uprawiany jest przede wszystkim w krajach o bardzo ciepłym klimacie, a niekwestionowanym liderem w jego produkcji jest Meksyk. Nie może dziwić więc fakt, że w meksykańskiej kuchni awokado możemy spotkać w bardzo różnej postaci i prawie we wszystkich daniach, od guacamole, bo pyszne tortille. A dlaczego właściwie warto włączyć awokado do swojej diety?

Korzystny wpływ awokado na nasze zdrowie

Awokado cenione jest nie tylko ze względu na swój unikalny smak, ale również, a może przede wszystkim ze względu na jego prozdrowotne właściwości. W kuchni korzystamy z tego owoca między innymi dlatego, że należy do najbardziej kalorycznych owoców na świecie. Posiada bardzo dużo kwasów tłuszczowych, które przyspieszają nasz metabolizm i korzystnie wpływają na zmniejszenie masy naszego ciała. Wszystko dlatego, że dzięki tym kwasom bardzo szybko poczujemy się nasyceni.

W awokado znajduje się spora ilość potasu, który korzystnie wpływa na nasz mózg poprzez jego dotlenienie. W ten sposób poprawiamy swoją koncentrację oraz aktywizujemy procesy myślowe. Działanie potasu dodatkowo wzmocnione jest przez aminokwas tynozynę, który również znajduje się w awokado i jest przyswajalny dzięki białkom. Według badań naukowych, regularne jedzenie awokado może mieć wpływ na zahamowanie procesu utraty pamięci nawet wśród osób, cierpiących na chorobę Alzheimera. Choćby dlatego, warto włączyć awokado do swojej diety i spożywać je przynajmniej kilka razy w miesiącu.

Na co jeszcze działa awokado?

Ponadto spożywanie awokado sprawia, że dużo łatwiej przyswajane są inne składniki odżywcze. Jedzenie awokado w świeżej postaci pomaga we wchłanianiu betakarotenu oraz w transformacji witaminy A w jej aktywną postać. Jest to bardzo ważne, ponieważ witamina A to jeden z silnych przeciwutleniaczy, które działają na nasze zdrowie oraz funkcję układu odpornościowego. Zdrowe tłuszcze zawarte w tym owocu pomogą nam również w obniżeniu złego cholesterolu oraz w zadbaniu o nasze ciśnienie. Awokado działa korzystnie na obniżenie ciśnienia krwi, dlatego rekomendowane jest osobom z takimi zaburzeniami.

Zawarte w awokado foliany przedostają się do naszego organizmu i w jelicie cienkim ulegają przeobrażeniu w kwas foliowy. To on odpowiedzialny jest między innymi za procesy metaboliczne w naszym organizmie oraz za powstawanie czerwonych kwinek. Obecność kwasu foliowego w naszym organizmie pomaga nam w produkcji hormonów szczęścia, dlatego jest to kolejny powód, dla którego warto włączyć ten zielony owoc do swojego jadłospisu.

Artykuł partnera

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.