Jest całe mnóstwo bardzo zdrowych napojów, które śmiało możesz włączyć do swojego codziennego rytuału dietetycznego. Są i takie, o których być może nigdy nie słyszałaś. Zgadujemy, że dokładnie tak jest z gojnikiem, któremu nieco bliżej przyglądamy się w naszym poradniku.
Gojnik, znany też jako szałwia libańska lub herbata górska, to zioło rosnące w górach południowej Europy, zwłaszcza w Grecji, Albanii i Macedonii. Od wieków stosuje się je w medycynie ludowej na Bałkanach. Dziś szybko zyskuje popularność również w Polsce.
Najlepszą formą stosowania gojnika jest picie przyrządzonej z niego herbaty. Samo zioło możesz kupić chociażby w sklepach ze zdrową żywnością i zielarskich.
Gojnik ma wiele bardzo cennych właściwości, wykazując wspaniały wpływ na ludzkie zdrowie:
Przyrządzenie herbaty z gojnika jest bardzo łatwe. Wystarczy zalać 1–2 łyżeczki suszu (lub 1 gałązkę) gorącą wodą (nie wrzątkiem, powinna mieć temperaturę około 90°C) i zostawić pod przykryciem na 5–10 minut. Po tym czasie możesz dodać coś do smaku – na przykład miód, cytrynę czy odrobinę imbiru.
Gojnik jest łagodny w smaku i nie zawiera kofeiny, dlatego śmiało można go pić nawet wieczorem, na zakończenie trudnego dnia. Koniecznie spróbuj!