Galaretkowiec musi kojarzyć każdy, kto wychował się w PRL-u. Było to szalenie popularne ciasto, które robiło duże wrażenie swoim wyglądem. Dziś znów zaczyna pojawiać się na naszych stołach i może być hitem niejednej imprezy. Sprawdź, jak zrobić to efektowne i smaczne ciasto.
Na spód:
Na warstwy galaretkowe:
Na masę śmietanową:
Przygotowanie
Rozpuść każdą galaretkę w 1 szklance gorącej wody. Dobrze wymieszaj, aby całkowicie się rozpuściła. Wlej każdą do osobnego naczynia i odstaw do stężenia (galaretka powinna być lekko tężejąca, łatwa do krojenia).
Pokrusz herbatniki na drobne kawałki (np. w malakserze lub wałkiem w woreczku). Wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż masę na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie dociskając. Wstaw do lodówki, aby spód stężał.
Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody. Ostudź. Ubij śmietanę kremówkę na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie wymieszaj z serkiem homogenizowanym (opcjonalnie). Dodaj przestudzoną, płynną żelatynę, mieszając całość dokładnie.
Układanie warstw
Pokrój stężałe galaretki w kostkę.
Do masy śmietanowej delikatnie wmieszaj część galaretkowych kostek (możesz zostawić trochę do dekoracji na wierzch).
Wylej masę śmietanową z galaretkami na schłodzony spód.
Wygładź powierzchnię i udekoruj pozostałymi kostkami galaretki.
Chłodzenie
Wstaw ciasto do lodówki na minimum 4–5 godzin, a najlepiej na noc, aby całość dobrze stężała.
Prawda, że proste? Koniecznie spróbuj i zaskocz swoich gości dawno niewidzianym ciastem!