Hit sprzed lat wraca na nasze stoły. Sprawdź, jak zrobić galaretkowca

Krzysztof Jagielski
23.12.2024

Galaretkowiec musi kojarzyć każdy, kto wychował się w PRL-u. Było to szalenie popularne ciasto, które robiło duże wrażenie swoim wyglądem. Dziś znów zaczyna pojawiać się na naszych stołach i może być hitem niejednej imprezy. Sprawdź, jak zrobić to efektowne i smaczne ciasto.

Co będzie Ci potrzebne?

Na spód:

  • 200 g herbatników lub biszkoptów.
  • 100 g masła (roztopionego).

Na warstwy galaretkowe:

  • 3 różne smaki galaretki (np. truskawkowa, pomarańczowa, cytrynowa).
  • 3 szklanki gorącej wody (1 szklanka na każdą galaretkę).

Na masę śmietanową:

  • 500 ml śmietany kremówki (30% lub 36%).
  • 250 g serka homogenizowanego waniliowego (opcjonalnie).
  • 3 łyżki cukru pudru.
  • 1 opakowanie żelatyny (10 g) lub galaretka cytrynowa rozpuszczona w mniejszej ilości wody.

Przygotowanie

Rozpuść każdą galaretkę w 1 szklance gorącej wody. Dobrze wymieszaj, aby całkowicie się rozpuściła. Wlej każdą do osobnego naczynia i odstaw do stężenia (galaretka powinna być lekko tężejąca, łatwa do krojenia).

Pokrusz herbatniki na drobne kawałki (np. w malakserze lub wałkiem w woreczku). Wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż masę na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie dociskając. Wstaw do lodówki, aby spód stężał.

Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody. Ostudź. Ubij śmietanę kremówkę na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie wymieszaj z serkiem homogenizowanym (opcjonalnie). Dodaj przestudzoną, płynną żelatynę, mieszając całość dokładnie.

Układanie warstw

Pokrój stężałe galaretki w kostkę.

Do masy śmietanowej delikatnie wmieszaj część galaretkowych kostek (możesz zostawić trochę do dekoracji na wierzch).

Wylej masę śmietanową z galaretkami na schłodzony spód.

Wygładź powierzchnię i udekoruj pozostałymi kostkami galaretki.

Chłodzenie

Wstaw ciasto do lodówki na minimum 4–5 godzin, a najlepiej na noc, aby całość dobrze stężała.

Prawda, że proste? Koniecznie spróbuj i zaskocz swoich gości dawno niewidzianym ciastem!

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie