Mango to wyjątkowo smaczny, a do tego zdrowy owoc. Oczywiście nie jest uprawiany w Polsce, dlatego do naszego kraju trafia z egzotycznych stron świata. Nie zawsze to, co znajdujemy na półkach w marketach prezentuje odpowiednią jakość. Mnóstwo osób kończy swoją przygodę z mango już po pierwszym spróbowaniu, co jest właśnie efektem wybrania nieodpowiedniego owocu. Wiedz zatem, że istnieją sposoby, aby bez smakowania przekonać się, czy mango oferowane w sklepie jest dobre. Wymieniamy je w naszym poradniku.
Jedzenie mango jest bardzo przyjemne, bo ten owoc przywodzi na myśl wakacje. Świetnie poprawia więc samopoczucie, zwłaszcza gdy pogoda za oknem nie ma nic wspólnego z błogim urlopem na plaży. Przede wszystkim jednak mango to źródło wielu cennych składników odżywczych.
Ten owoc między innymi zawiera mnóstwo witaminy C, ale też A, E i K. Regularne jedzenie mango sprzyja więc budowaniu odporności oraz ma pozytywny wpływ na wygląd skóry (witamina E hamuje procesy starzeniowe – dlatego jest nazywana „witaminą młodości”). Na tym nie koniec.
Mango jest obfitym źródłem potasu, miedzi, naturalnych antyoksydantów oraz błonnika. Pomimo stosunkowo wysokiej zawartości cukru, może więc stanowić fajny dodatek do diety redukcyjnej (oczywiście w rozsądnych ilościach).
Wszystkie te zalety wykorzystasz jednak tylko wtedy, gdy sięgniesz po dobre, dojrzałe mango. Niestety, do polskich sklepów bardzo często trafiają owoce niskiej jakości, które potrzebują jeszcze trochę czasu, by dojrzeć. Osoba, która nie jest tego świadoma, może się łatwo zrazić do mango.
Podstawą jest przyjrzenie się skórce. W dojrzałym mango ma ona intensywnie czerwony odcień. Jeśli widzisz, że skórka jest zielona, nie kupuj owocu – będzie niesmaczny i mało wartościowy.
W kolejnym kroku weź mango do ręki i oceń, czy owoc jest lekko sprężysty. Niedojrzałe mango jest bardzo twarde, natomiast stare tak miękkie, że można je bez problemu zgnieść. Dotykając owoc sprawdź też, czy skórka ładnie się błyszczy (uwaga, może to być efekt zastosowania chemicznego środka zabezpieczającego owoce przed gniciem) oraz czy się nie lepi.
Wiele o jakości mango powie Ci też jego zapach. Zbliż owoc do nosa – powinnaś wyczuć egzotyczne, mocno owocowe nuty. Jeśli tego nie ma, to znak, że mango jest niedojrzałe i wymaga jeszcze dużo czasu.