Magnez jest jednym z najważniejszych minerałów. Odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego, serca, mięśni, a także wspomaga utrzymanie zdrowych kości. Niedobory magnezu to dość powszechny problem, który może się objawiać m.in. skurczami mięśni, przewlekłym zmęczeniem czy zaburzeniami snu. Zanim zdecydujesz się na suplementację, wzbogać swoją dietę o naturalne źródła magnezu, które wymieniamy w naszym poradniku.
Mnóstwo magnezu zawierają chociażby nasiona dyni (ok. 530 mg na 100 g nasion). Jeśli lubisz migdały, to sięgaj po nie częściej, ponieważ to także dobre źródło Mg (zawierają ok. 270 mg magnezu na 100 g produktu). Inne smaczne przykłady to orzechy nerkowca i orzechy brazylijskie.
Nie może ich zabraknąć w diecie, która ma na celu uzupełnienie niedoborów magnezu. Mamy tutaj na myśli przede wszystkim szpinak oraz jarmuż i boćwinę – możesz jeść je na surowo, w sałatkach lub pić w formie świeżych soków.
Kakao to naturalne źródło magnezu, a dobrej jakości gorzka czekolada (zawierająca minimum 70% kakao) może stanowić świetny suplement Mg, dostarczając nawet 200 mg magnezu na 100 g produktu.
W zdrowej, zbilansowanej diecie, której celem jest również suplementacja magnezu, warto uwzględnić chociażby kaszę gryczaną, płatki owsiane (dużo zdrowsze niż płatki kukurydziane) oraz brązowy ryż i pełnoziarniste pieczywo.
Bogatymi naturalnymi źródłami magnezu są także takie produktu, jak fasola, ciecierzyca i soczewica.
Jeśli lubisz banany, to świetnie – stanowią nie tylko źródło potasu, ale również magnezu. Wartościowym składnikiem diety może być też awokado, które poza zdrowymi tłuszczami zawiera także sporo magnezu.