Owoce są zdrowe. Pod warunkiem, że je umyjesz!

Owoce są stałym elementem Twojego jadłospisu? Świetnie, ale musisz o czymś wiedzieć. Jeśli kupujesz te produkty w supermarkecie czy dyskoncie, to de facto narażasz swoje zdrowie. Owoce niewiadomego pochodzenia (najczęściej pozyskiwane od dostawców z Hiszpanii, Holandii, nierzadko z Chin) są siedliskiem groźnych substancji chemicznych, głównie pestycydów. Dlatego nigdy nie należy ich jeść na surowo i przed dokładnym umyciem.

Co czai się na skórce jabłka?

Pestycydy i herbicydy to najczęściej wykorzystywane środki ochrony roślin. Są powszechnie stosowane w gospodarstwach przemysłowych, z których pochodzi ogromna większość owoców oferowanych na rodzimym rynku. Niestety, ale nigdy nie masz pewności, czy dane owoce nie były „pryskane”. Takiej gwarancji nie da Ci nawet informacja, że produkt pochodzi z Polski.

Rada

Dla bezpieczeństwa warto kupować owoce wyłącznie w sezonie i na małych targach lub bezpośrednio u lokalnych producentów. Zimą wybieraj produkty mrożone lub zliofilizowane (sproszkowane).

Stężenie pestycydów i herbicydów na skórkach owoców nie jest oczywiście na tyle duże, by można było mówić o bezpośrednim zagrożeniu dla zdrowia. Jednak na dłuższą metę spożywanie takich produktów na pewno przyczyni się do pogorszenia Twojej kondycji, może również spowodować rewelacje żołądkowe, a także, co podkreślają niektórzy naukowcy, być jednym z czynników zwiększających ryzyko nowotworu.

Co możesz zrobić?

Podstawą jest bardzo dokładne umycie owoców przyniesionych ze sklepu. Nie wystarczy zwykłe opłukanie wodą! Na umycie każdego owocu musisz poświęcić co najmniej kilkanaście sekund. Najlepiej będzie użyć do tego... sody oczyszczonej. Wykazuje ona dużą skuteczność w usuwaniu pestycydów i innej chemii z powierzchni owoców.

Soda oczyszczona ułatwi Ci dokładne umycie owoców – jeśli wypróbujesz ten sposób, już nigdy nie wrócisz do tradycyjnej metody. Do naczynia wlej litr wody i wsyp łyżkę sody. Dokładnie wymieszaj. Powstanie prosty roztwór, w którym należy zamoczyć owoce i zostawić na 15 minut, co jakiś czas zmieniając ich położenie (żeby każda część owocu miała kontakt z roztworem). Następnie zostaje już tylko dokładne wytarcie i gotowe.

Tak umyte owoce nie stracą nic ze swoich właściwości odżywczych czy smaku, a będą znacznie bezpieczniejsze dla Ciebie i Twojej rodziny. Koniecznie spróbuj i na przyszłość pamiętaj, aby nie kupować owoców gdziekolwiek, zwłaszcza zimą.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Dyskusja

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.