Zdrowa dieta to podstawa zachowania organizmu w dobrej kondycji i profilaktyki wielu chorób, w tym miażdżycy. Wiele z nas niestety regularnie sięga po produkty, które powinny zostać natychmiast wyeliminowane z jadłospisu, ponieważ sprzyjają m.in. bardzo groźnemu zapychaniu żył i tętnic. Przykłady znajdziesz w naszym poradniku.
Margaryny, pieczywo cukiernicze, ciastka, chipsy, fast foody – te produkty zawierają tłuszcze trans, które z kolei zwiększają poziom cholesterolu LDL i obniżają poziom korzystnego cholesterolu HDL, co prowadzi do odkładania się blaszki miażdżycowej w tętnicach.
A przykład mogą posłużyć takie produkty jak czerwone mięso, pełnotłuste produkty mleczne (masło, ser, śmietana) czy tłuste wędliny, których spożywanie może podnieść poziom cholesterolu LDL, co jest czynnikiem ryzyka miażdżycy.
Źródłami tych składników są słodkie napoje, cukierki, białe pieczywo, ciasta czy słodkie płatki śniadaniowe. Nadmiar cukru we krwi może prowadzić do stanu zapalnego, insulinooporności i otyłości, które są czynnikami ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Wysokiemu spożyciu soli sprzyja sięganie po żywność przetworzoną, jak konserwy, gotowe dania, fast foody. Może to prowadzić do nadciśnienia tętniczego, które jest głównym czynnikiem ryzyka chorób serca i udaru mózgu.
Miażdżycy sprzyja również spożywanie produktów mięsnych poddanych zaawansowanemu przetworzeniu, takich jak parówki, kiełbasy, boczek czy wędliny, które zawierają dużo tłuszczów nasyconych, soli i konserwantów.
Takie napoje zawierają duże ilości cukrów prostych, które mogą prowadzić do insulinooporności, otyłości i chorób sercowo-naczyniowych, przyczyniając się do zapychania żył i tętnic. Naprawdę warto wykluczyć je ze swojego jadłospisu, zastępując zwykłą wodą.