Każda aktywna zawodowo kobieta, zwłaszcza będąca mamą, doskonale wie, jak trudno jest utrzymać reżim dietetyczny, jeść regularnie i zawsze zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania. Czasami po prostu nie mamy wyjścia i musimy w biegu sięgnąć po ten batonik czy zjeść fast food na mieście, bo na nic innego nie ma już czasu. Pamiętaj jednak, aby nigdy nie jeść i nie pić pewnych produktów na pusty żołądek. Ułóż sobie plan dnia w taki sposób, aby móc go zacząć od choćby skromnego śniadania. Te produkty nie mogą być jego substytutem!
W ostatnich latach bardzo modne stało się wypijanie szklanki wody z dodatkiem soku z cytryny na czczo. Owszem, taka mikstura może pobudzić metabolizm, ale jednocześnie… podrażnić żołądek. Generalnie jedzenie cytrusów na czczo jest słabym pomysłem i prostą drogą do zgagi czy w dłużej perspektywie – wrzodów żołądka.
Mocne espresso to Twój pierwszy „posiłek” w ciągu dnia? Nie łudź się: kiedyś drogo zapłacisz za ten nawyk. Składniki zawarte w kawie działają na żołądek drażniąco, co może doprowadzić do wrzodów. Najpierw więc coś zjedz, a w ostateczności popijaj jedzenie kawą, jeśli nie wyobrażasz sobie bez niej poranka.
Zaskoczenie? Musisz zatem wiedzieć, że surowe warzywa są dość obciążające dla pustego żołądka. Nie musisz z nich oczywiście rezygnować, ale jednocześnie nie powinny one stanowić wyłącznego składnika śniadania. Skutkiem może być ból brzucha i uczucie ciężkości przez kilka godzin.
Jeśli wstajesz rano i od razu sięgasz po colę z lodówki, to sumiennie pracujesz na poważne problemy żołądkowe. Gazowane napoje działają na żołądek drażniąco, zwłaszcza zimne. Może to powodować wzdęcia, zgagę, wywołać uporczywą czkawkę. W dodatku picie schłodzonych napojów gazowanych na czczo spowalnia metabolizm.
Jeśli jesz jogurty z powodów zdrowotnych, chcąc w ten sposób wzbogacić florę bakteryjną, to nigdy nie rób tego na czczo. Zanim sięgniesz po jogurt czy np. maślankę, zjedz choćby kawałek bułki – byle żołądek nie był pusty. Chodzi o to, że kwasy żołądkowe neutralizują żywe kultury bakterii, co niweczy wszystkie zdrowotne właściwości jogurtu.