Ryż to bardzo popularny produkt zbożowy, który jest znany na całym świecie. Zwłaszcza w krajach azjatyckich, gdzie są największe jego plantacje, stanowi niemal podstawę wyżywienia mieszkańców. Ryż ma wiele rodzajów i odmian, a także kolorów. W artykule omówimy jego wielowymiarowość. Dowiesz się również kilka ciekawostek na ten temat oraz tego, w jakie naczynie do gotowania ryżu się zaopatrzyć.
Ryż występuje w wielu odmianach. Wśród najbardziej powszechnych wyróżniamy takie gatunki jaki basmati, jaśminowy oraz parboiled. Pierwszy ze wskazanych, ryż basmati uprawiany jest w Indiach oraz w Pakistanie. Jego nazwa wywodzi się z języka hindi i oznacza połączenie terminów “woń” (bass) i “mati (ziemia). Ryż basmati ma orzechowy smak i zapach oraz uważany jest za bardzo szlachetny.
Jaśminowy to z kolei produkt, który uprawia się w Tajlandii, Wietnamie i Kambodży. Ma delikatnie słodki smak oraz wspaniały aromat. Natomiast ryż parboiled ma wiele wartości odżywczych. Prym w produkcji tej odmiany wiodą Chiny. Do idealnego podania obiadu z pewnością przyda Ci się maszyna do gotowania ryżu.
Produkt dzielimy ze względu na długość ziaren. Występuje ryż krótkoziarnisty (jego długość około pięć milimetrów), który jest popularny głównie w Azji. To właśnie z tego kontynentu wywodzi się risotto, czy coraz bardziej lubiane u nas, sushi. Można wyróżnić także ryż średnioziarnisty (długość około sześciu milimetrów) oraz długoziarnisty (siedem milimetrów). Ten ostatni rodzaj po przygotowaniu jest sypki i się nie skleja. Najlepiej ugotować go w ryżowarze.
Ryż to potrawa, która ma wiele barw. Najczęściej występuje w białym kolorze. Ten rodzaj ryżu jest niestety mniej bogaty w składniki odżywcze. Jest natomiast bardzo delikatny w smaku. Warto przyrządzić go w maszynie do gotowania ryżu. Ponadto, charakteryzuje się długim terminem przydatności. Zamknięty szczelnie w opakowaniu, będzie nadawał się do spożycia nawet przez kilka lat.
Kolejny dość popularny kolor to ryż brązowy, który jest także najbardziej zdrowy. Posiada on liczne składniki odżywcze i witaminy z grupy B, E. Ryż brązowy jest także bogaty w minerały takie jak potas, żelazo, magnez, błonnik, białko, sód oraz fosfor. Do ugotowania go z pewnością przyda Ci się ryżowar. Co istotne dla diabetyków i osób zmagających się z insulinoopornością, ryż brązowy ma niski indeks glikemiczny. Jest zatem bezpieczny dla chorych na różnego rodzaju dolegliwości.
Oprócz ryżu białego i brązowego, można spotkać także czerwony, czarny i żółty. Pierwszy w kolejności jest bardzo syty, ma właściwości antynowotworowe oraz posiada ciekawy, orzechowy smak. Ryż czerwony ma także niski indeks glikemiczny. Kolejny, czarny, posiada dość ciekawą historię. Początkowo w Chinach tylko cesarz mógł go jeść, zatem był uznawany za niezwykle ekskluzywny. Ryż czarny ma w sobie dużo żelaza. Wyróżniamy także żółty, który jest znany w Japonii i używany tam do sporządzania wielu potraw.
Przy gotowaniu ryżu, trzeba pamiętać, aby przestrzegać czasu sugerowanego przez producenta. Mimo, że jest to dość pospolita potrawa to przyrządzenie go w sposób prawidłowy nie dla wszystkich jest takie proste. Ryż brązowy gotuje się dość długo. Natomiast ten bardziej pospolity (biały) ma krótszy czas przyrządzania. Najlepiej zaopatrzyć się w garnek do gotowania ryżu. Pozwoli on przygotować idealny obiad dla Ciebie i Twojej rodziny.
Ryż najlepiej zjeść od razu po ugotowaniu. Nie powinno się go przechowywać dłużej niż jeden lub dwa dni. Aby ryż nie wykipiał należy dodać trochę masła do wrzącej wody. Jeśli chcesz natomiast, aby pozostał śnieżnobiały, możesz dodać odrobinę soku cytrynowego. Co ciekawe, podczas obróbki termicznej zwiększa swoją objętość dwa- lub nawet trzykrotnie (brązowy mniej niż biały). Naczynie do gotowania ryżu to urządzenie, które może przydać Ci się podczas codziennego przyrządzania obiadu.
Artykuł partnera