Świadomość wpływu spożywanych pokarmów na nasze zdrowie, zarówno fizyczne jak i psychiczne, jest coraz większa. Coraz częściej sięgamy po produkty oznaczone jako “clean label” - czysta etykieta, czyli produkty z jak najkrótszym i najmniej przetworzonym składem. Coraz częściej doceniamy moc naturalnych produktów i wprowadzamy je do naszej diety na co dzień. To jest bardzo dobra wiadomość ponieważ natura wie co dla nas najlepsze.
Jednym z takich prozdrowotnych, naturalnych pokarmów jest czarnuszka (Nigella sativa). Małe, czarne ziarenka czarnuszki są bogactwem naturalnych składników pomagających utrzymać nasze zdrowie w dobrej formie. To nie tylko prozdrowotny, ale również smaczny dodatek do potraw. Ziarna czarnuszki można używać jako przyprawy do wielu dań, na przykład jako posypkę do sałatek i wypieków, a olej z czarnuszki dodawać do różnych potraw lub spożywać bezpośrednio.
Czarnuszkę nazywa się również czarnuszką siewną, czarnuszką ogrodową, czarnym sezamem lub czarnym kminem. Jest rośliną całoroczną o niebieskich lub białych kwiatach. Przypuszcza się, że pochodzi z Północnej Afryki - na jej nasiona natknięto się w Egipcie. Źródła często podają Azję jako miejsce jej pochodzenia.
Najistotniejszymi składnikami czynnymi w kontekście alergii są tymochinon i nigellon. Tymochinon wykazuje silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, blokuje również wydziałanie histamin – białek powodujący reakcje alergiczne. Nigellon działa przeciwskurczowo i przeciwhistaminowo. Rozszerza oskrzela, co pomaga w leczeniu chorób układu oddechowego, takich jak astma czy krztusiec. To wszystko sprawia, że czarnuszka działa przeciwalergicznie. Olej z czarnuszki skuteczny jest również w terapii alergii skórnych i atopowego zapalenia skóry. Nienasycone kwasy tłuszczowe, w które jest on bogaty, zmiękczają skórę, a inne zawarte w nim składniki dodatkowo wspomagają regenerację naskórka.
Według medycyny ajurwedyjskiej oraz ludowych tradycji, coraz częściej popieranych współczesnymi badaniami, czarnuszki używa się w leczeniu takich schorzeń jak: stany astmatyczne i zapalenie oskrzeli; stany reumatyczne oraz przewlekłe stany zapalne; w zatruciach, biegunce; w regeneracji wątroby i nerek; zewnętrznie - jako środek odkażający i łagodzący.
W ziarenkach czarnuszki znajdziemy takie substancje jak: tymochinon - związek o silnym działaniu antyalergicznym, przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, przeciwgrzybiczym oraz zwalczającym bakterie. Roślina jest bogata w zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminę E i beta-karoten, a także witaminy z grupy B, biotynę - dla zdrowej skóry i włosów, a także prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz liczne sole mineralne - wapnia, żelaza, potasu, cynku, fosforu i miedzy. To tylko kilka z wielu prozdrowotnych substancji znajdujących się w tych małych, czarnych ziarenkach.
Czarnuszkę w kuchni można stosować pod różną postacią. Dwa najpopularniejsze sposoby to: stosowanie rośliny w postaci oleju (najlepiej tłoczonego na zimno) lub jej ziaren. Olej z czarnuszki może być spożywany bezpośrednio lub na przykład z sałatkami, surówkami, owsianką. Dla tych którzy nie przepadają za jej wyrazistym smakiem można przyjmować wymieszany na łyżeczce z miodem lub sokiem owocowym. Drugim sposobem jest wykorzystanie ziaren rośliny. Całe lub zmielone ziarenka można stosować jako posypkę do chleba, dodatek do różnego rodzaju past, kanapek, potraw mięsnych, serów, zup, sałatek, duszonych czy kiszonych warzyw. Warto pamiętać, że 1 łyżeczka oleju z czarnuszki to 2,5 łyżeczki całych jej ziaren.
Artykuł partnera