Pierwsze znane zapiski dotyczące mydła pochodzą z II. wieku naszej ery. Galen, rzymski lekarz greckiego pochodzenia zaznaczał, że używanie mydła to wygodny sposób na oczyszczenie rąk i całego ciała, a także doskonała metoda na zapobieganie chorobom. Jakie mydło wybrać: w kostce czy w płynie, żeby skutecznie usuwać bakterie z dłoni.
Produkcja mydła wymaga przeprowadzenia chemicznego procesu nazywanego saponifikacją (zmydlaniem). Podczas zmydlania zasada hydrolizuje (in.: rozkłada związek, dodając do niego cząsteczki wody) zwierzęce lub roślinne tłuszcze i oleje. Końcowy rezultat saponifikacji to tzw. baza mydlana, czyli połączenie mydła, wody i gliceryny. Żeby powstał ostateczny produkt – mydło, które kupujesz w sklepie – bazę miesza się z zapachami i kolorami, ulepsza dodatkowymi składnikami i formuje w kostki. Mydło w płynie o wiele młodsze od tradycyjnej kostki, powstało po raz pierwszy w II. połowie XIX w. William Sheppard mieszając tradycyjne mydło z dużą ilością wody amoniakalnej, stworzył płynne mydło o konsystencji molasy. Tak rozpoczęła się historia mydeł w płynie, które pojawiły się na rynku za sprawą firmy Colgate-Palmolive pod koniec XX w.
Na 1 cm2 skóry bytuje od 40 tys. do 5 mln komórek bakterii, z czego większość to pożyteczna mikroflora skóry. Jednak na dłoniach, które w ciągu godziny średnio 3 razy mają styczność z tzw. powierzchnią publiczną (np. poręcze w komunikacji, klamki w drzwiach sklepów, wózki w supermarketach), osadzają się też groźne patogeny. Pałeczki E.coli, gronkowca złocistego, salmonelli czy wirusy rota to najczęściej spotykane na dłoniach chorobotwórcze drobnoustroje. Żeby zmyć je z rąk, wystarczy przez 30 sek. pocierać namydlone dłonie pod ciepłą wodą, a następnie dokładnie je osuszyć. Od lat trwa dyskusja, czy lepsze do oczyszczania jest mydło w kostce, czy w płynie. Tradycyjna kostka pod wpływem wody zaczyna się pienić, zwiększając tym samym rozpuszczalność wszystkiego, co znajduje się na dłoniach. Bakterie obecne na skórze rąk, po skończonym myciu, trafiają więc na mydło. Następna osoba, która użyje tej samej mydlanej kostki, przejmie na swoje dłonie część mikrobów. Na wilgotnym i ciepłym mydle w kostce chętnie rozwijają się bakterie i grzyby, dlatego przed każdym użyciem kostki, należy ją dokładnie opłukać pod gorąca wodą. Mydła w płynie uważa się za bardziej higieniczne i delikatniejsze dla skóry dłoni. Potrzebną ilość płynnego mydła dozuje się za pomocą pompki, a pozostały płyn chroniony jest przez butelkę. Osoba myjąca dłonie, nie przekazuje swoich bakterii kolejnej osobie.
Mydlana kostka wyprodukowana z użyciem wodorotlenku sodu, przy częstym użyciu, może powodować przesuszanie skóry na dłoniach. Mydła płynne charakteryzują się pH zbliżonym do pH skóry, przez co delikatnie usuwają brud, nie naruszając naskórka. Do mydeł w płynie producenci dodają substancje zmiękczające i nawilżające, co sprawia, że po umyciu rąk, skóra jest delikatna w dotyku i nieprzesuszona. Mydła Palmolive z serii Magic Softness to puszysta i niekapiąca pianka o świeżym zapachu limonki, mandarynki lub maliny, która delikatnie myje dłonie, zapewniając im długotrwałe nawilżenie. Palmolive Naturals z olejkiem makadamia i wanilią to specjalna receptura z dodatkiem 100% olejku, odżywiającego i wygładzającego dłonie. Dla większej skuteczności mydeł, producenci dodają też do nich substancje antybakteryjne.
W mydlanych płynach Palmolive znajdują się naturalne składniki, wspomagające usuwanie z dłoni niebezpiecznych bakterii i wirusów. W skład serii Hygienie-Plus wchodzi mydło Family z ekstraktem z propolisu oraz Palmolive Fresh z eukaliptusem. Dla małych dziecięcych rączek, które nie raz bronią się przed wodą z mydłem, Palmolive przygotowała specjalną serię delikatnych mydeł w płynie w dozownikach z kolorowymi motywami zwierząt. Palmolive Aquarium to ulubione morskie stwory, a Palmolive Collection – ukochane zwierzaki. Dokładne oczyszczenie rąk to podstawa przed przygotowaniem każdego posiłku. Dlatego Palmolive stworzyła specjalne kuchenne mydło w płynie Kitchen Anti Odour z ekstraktem z limonki i naturalnymi składnikami antybakteryjnymi. Mydło usunie z dłoni wszelkie zanieczyszczenia, a użyte po przyrządzeniu obiadu, pomoże pozbyć się nieprzyjemnych zapachów utrzymujących się na dłoniach. Więcej na http://www.colgate.pl/app/PalmoliveEU/Equity/PL/categories/liquid-hand-wash.cwsp
Samo mydło i ciepła woda nie wystarczą, żeby pozbyć się z dłoni niechcianych drobnoustrojów. Pocierając dłońmi o siebie i czyszcząc przestrzenie międzypalcowe przez min. 15 sek. pod ciepłą wodą i z użyciem mydła, usuwa się 90% groźnych wirusów, bakterii i pasożytów. Pół minuty to wystarczający czas, żeby zlikwidować z dłoni wszystkie patogeny. Po umyciu rąk należy je dokładnie osuszyć, ponieważ mokre ręce przenoszą aż 1000 razy więcej bakterii niż suche. Do wycierania rąk najlepiej używać jednorazowych ręczników lub suszarki.
Mydła w płynie wygodne w użyciu, dzięki zawartości delikatnych składników i pH zbliżonym do pH skóry, mogą być używane nawet przez osoby z problemami skórnymi. Dokładne, ale delikatne mycie mydlanym płynem pozostawia skórę miękką i przyjemną w dotyku.
Artykuł partnera