Świństwa w żywności. Unikaj produktów z tymi składnikami!

Mateusz Rąbalski
14.02.2020

Na pewno zależy Ci na tym, aby Twoja rodzina jadła nie tylko smacznie, ale też zdrowo. Z tym drugim jest coraz większy problem, ponieważ gros produktów spożywczych dostępnych w sklepach przeszło proces agresywnego przetworzenia. Zawierają mnóstwo szkodliwych składników, które absolutnie nie powinny znajdować się w diecie człowieka. Producenci dodają je, by poprawić smak i przedłużyć świeżość produktów, ale to nie uzasadnia tego, by po nie sięgać. Sprawdź, których składników powinnaś się szczególnie wystrzegać. Zawsze będą wymienione na opakowaniu produktu.

Sztuczne słodziki

Teoretycznie powinny być zdrowsze od zwykłego cukru, ale jest dokładnie odwrotnie. Jedyną zaletą sztucznych słodzików jest to, że mają niższy indeks glikemiczny. Poza tym – to same świństwa. Do kategorii sztucznych słodzików, których powinnaś się wystrzegać, zaliczymy chociażby E622, czyli glutaminian potasu. Udowodniono, że sprzyja on otyłości i może powodować bóle głowy. Do tego dochodzi niesławny aspartam, czyli E951, który zdaniem naukowców stanowi czynnik ryzyka m.in. raka piersi.

Sztuczne barwniki

Kupując oczami można się niestety nieźle naciąć i nieświadomie wybrać produkt, który jest ewidentnie szkodliwy dla ludzkiego zdrowia. To dzięki sztucznym barwnikom żywność wygląda tak ładnie, szczególnie słodycze i inne produkty przetworzone. Czytając ich skład wystrzegaj się tych, które zawierają m.in. E110, czyli żółcień pomarańczową oraz E173, czyli toksyczne aluminium, które jest szczególnie groźne i może wywoływać np. chorobę Alzheimera.

Akrylamid

Jest to substancja działająca na ludzki organizm toksycznie, a niestety bardzo trudno wydalana. Oznacza to, że jedząc produkty zawierają akrylamid nieświadomie się trujesz. Jest to przede wszystkim wysoce przetworzona żywność zawierająca skrobię, jak nasze ulubione chipsy, ale też płatki śniadaniowe i frytki.

Konserwanty

Nie wszystkie są szkodliwe, ale w taniej żywności niestety dominują te, których należy się bezwzględnie wystrzegać. Mamy tutaj na myśli przede wszystkim E250, czyli azotyn sodu oraz E249 – azotyn potasu. Mogą one wywoływać choroby nowotworowe, a są nagminnie dodawane chociażby do wędlin.

Benzoesany

Badania wykazały, że te związki mają potencjalne działanie rakotwórcze oraz podrażniają układ pokarmowy. Najczęściej można je znaleźć w składzie soków owocowych, konserw rybnych i mięsnych, a także w wyrobach cukierniczych, margarynie i gotowych, wysoko przetworzonych daniach.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.