Czy gotowanie na parze odchudza?

Mateusz Nowak
05.03.2021

Gotowanie na parze cieszy się coraz większą popularnością, zwłaszcza wśród osób, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów lub chcą prowadzić zdrowszy tryb życia. Czy ma wpływ na odchudzanie i poprawę sylwetki? Przeczytaj i sam się przekonaj.

Czy gotowanie na parze jest zdrowe?

Specjaliści z dziedziny dietetyki i zajmujący się zdrowym odżywianiem nie mają wątpliwości, iż gotowanie na parze jest zdrowe i może pomóc w procesie odchudzania. Jest to także jeden z najzdrowszych sposobów na przygotowywanie różnego rodzaju potraw. Stosując tradycyjne metody gotowania, tracimy blisko połowę wartości odżywczych, między innymi witamin. Mnóstwo składników może zostać zneutralizowanych przez wysoką temperaturę lub pozostać w wodzie.

W przypadku gotowania na parze, straty substancji odżywczych są znacznie mniejsze. Ponadto podczas tego procesu, można kontrolować ilość tłuszczu, który znajduje się w potrawach. Para wydobywa sód naturalnie obecny w produktach, a dania gotowane w ten sposób nie muszą być dodatkowo solone. Jest to idealna wiadomość dla osób, które zmagają się z różnymi chorobami, np. nadciśnieniem. Chcesz zainwestować w swoje zdrowie? Przejść na zdrowsze produkty, które są droższe? Pożyczka pozabankowa pozwoli Ci osiągnąć ten cel.

Zalety gotowania na parze

Gotowanie na parze jest wygodną metodą obróbki termicznej, która ma bardzo dużo zalet. Wynika to z faktu, iż poddawane procesowi produkty, nie mają kontaktu ani z wodą, ani z tłuszczem. Niewątpliwą zaletą gotowania na parze jest zachowanie znacznie większych ilości składników mineralnych czy witamin, zachowanie związków smakowych i zapachowych, a nawet zachowanie pierwotnego kształtu produktów spożywczych czy naturalnego koloru. Potrawy przygotowywane w ten sposób są soczyste i wyraziste w smaku, a jak podkreślają szefowie kuchni, jest to najlepsza metoda na podkreślenie naturalnych walorów produktów, między innymi dobrej jakości, sezonowych warzyw.

Niewątpliwą zaletą gotowania na parze jest oszczędność czasu. Wystarczy odpowiedni komplet garnków i akcesoriów do gotowania, do których włożyć można mięso, ziemniaki i warzywa. Wystarczy nastawić czas, by w każdej z komór przygotowywał się obiad bez naszego dalszego wkładu.

Ponadto żywność przygotowywana na parze nie tylko wspomaga proces chudnięcia, ale też gotuje się znacznie szybciej. Masz sprecyzowane plany, ale Twoje finanse na to nie pozwalają? Pożyczka pozabankowa to minimum formalności i komfortowe rozwiązanie.

Jak gotować na parze, by było zdrowo i smacznie?

Gotowanie na parze będzie wygodniejsze, jeśli dysponujemy specjalnym urządzeniem, takim jak elektryczny parowar. Wówczas wystarczy dodać nieco wody i włożyć jedzenie do koszyczków. Nowoczesne parowary są wyposażone także w funkcję podgrzewania produktów po ugotowaniu. Sprzęt ten nie jest jednak wyznacznikiem tej metody gotowania. Z powodzeniem zastąpi go zwykły garnek lub nakładka, bowiem zasada działania jest podobna. Potrzebujesz gotówki? Pożyczka pozabankowa to produkt idealny dla Ciebie.

Artykuł partnera

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie