Makaron nie tylko do rosołu?

.. czyli o rodzajach i przeznaczeniu polskiego smakołyku.

Wielu osobom makarony kojarzą się głównie z kluskami w formie cienkich nitek, które dodaje się do zupy, by ta była treściwa. Inni zajadają się spaghetti z sosem bolońskim. Znawcy i wielbiciele kuchni włoskiej potrafią wyróżnić nawet 20 rodzajów tego mącznego przysmaku! Większość z nich z łatwością dostać można w naszym ojczystym kraju i wcale, by poczuć ich oryginalny smak, nie trzeba wybierać się w podróż do słonecznej Italii. Jak więc wygląda produkcja polskich makaronów i jakie ich rodzaje dostępne są na rynku? Do czego pasują i jak je jeść? Podpowiadają eksperci z firmy Czanieckie Makarony.

Cannelloni

Rurki, bo tak nazywa je większość Polaków, to makaron o średnicy 3 cm i długości około 8 cm. Cannelloni posiada także inną nazwę, jaką jest manicotti. Makaron ten jest produkowany zarówno ręcznie, jak i maszynowo. Wykorzystuje się go głównie do nadziewania farszami mięsno-warzywnymi. Następne cannelloni zalewa się sosem i zapieka. Podczas pieczenia wchłania sos i mięknie, toteż nie gotuje się go.

Conchiglie

Niezwykle uniwersalny typ makaronu — muszelki. Występuje w różnych wielkościach. Często po ugotowaniu faszerowany wszelkiego rodzaju pastami czy dipami i serwowany na zimno jako przystawka. Muszle są także bardzo wdzięczną bazą do sałatek i zapiekanek.

Coqulliettes

Nie tak popularny, ale równie smaczny polski makaron kolanka to przede wszystkim dodatek do zup oraz sosów mięsnych lub serowych.

Farfalle

Z języka włoskiego motyl, w Polsce zwany kokardkami. Makaron farfalle jest bardzo popularny na całym świecie. To jeden z najstarszych typów makaronu, a jego wykonanie wbrew pozorom przy użyciu odpowiedniego sprzętu jest bardzo proste. Kokardki idealnie pasują do potraw mięsnych, warzywnych oraz tych, w których główną rolę grają pomidory. Składniki łączone z nimi nie powinny być zbyt rozdrobnione.

Fusilli

Makaron, o którym mowa to kolejny produkt w kuchni polskiej, któremu popularności nie można odmówić. Świderki produkowane są najczęściej z pszenicy durum, dzięki czemu nadają się do dań, które trzeba odgrzewać. Ich skręcony kształt sprawia, że pasują do ciężkich oraz lekkich mięsnych sosów. Poza tym mogą uzupełniać sałatki i zupy.

Lasagne

Czy to makaron, czy potrawa? Prawdą jest, że danie składające się z cienkich płatów makaronu, przekładane mięsem, szpinakiem czy też serem nosi tę samą nazwę. Lasagne więc można nazywać zarówno szerokie, długie i płaskie płaty, jak i wszelkie przygotowane z jego udziałem potrawy.

Penne

Nazwa tego rodzaju makaronu pochodzi od słowa pióro. Taką też nazwę przyjął na polskich stołach. Piórka to bardzo rozpoznawalny produkt wyglądem przypominający skośną rurkę. Penne produkuje się między innymi z pszenicy durum, ale także z ryżu lub kukurydzy. Doskonale nadaje się do zapiekanek, gulaszu, ale również w wersji na zimno do sałatek.

Spaghetti

Okrągły, długi i cienki makaron. Nitki makaronu mogą mieć różną długość. Tak jak w przypadku lasagne, spaghetti jest nazwą makaronu, ale i dania z niego przygotowanego. Najczęściej jadany z sosami: bolońskim, neapolitańskim lub carbonara.

Ciekawe przepisy na dania z makaronem znajdziecie tutaj https://czaniecki.pl/kategoria/przepisy/.

Artykuł partnera

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.