Makaron, czyli popularny składnik wielu dań najrozmaitszych kuchni na całym świecie. Mimo że bardzo często jego wynalezienie przypisują sobie Włosi, to prawdopodobnie do Europy dotarł z Chin za sprawą słynnego weneckiego kupca Marco Polo.
Makron to potężna dawka węglowodanów, dzięki którym otrzymujemy paliwo energetyczne dla ciała i mózgu. Nie bez znaczenia jest ich rodzaj. Makaron posiada w sobie skrobię, która należy do węglowodanów złożonych, a więc takich, które uwalniają się powoli. Dzięki temu po zjedzeniu sycącej potrawy z makaronem nasz organizm posiada energię na wiele godzin po jej spożyciu.
Warto zaznaczyć, że mimo obecności węglowodanów makaron nie jest aż tak kaloryczny i tuczący, jak mogłoby się wydawać. W suchej formie 100 g to ok. 330 kcal, jednakże po ugotowaniu wartość ta jest znacznie niższa i oscyluje w granicach 110 kcal.
Kiedy warto jeść makaron? Przede wszystkim w sytuacji, gdy uprawiamy sporty bądź prowadzimy intensywne życie.
Po odrobinie historii oraz teorii najwyższy czas, aby przejść do najważniejszego, praktyki. Jeśli szukasz inspirujących, wegetariańskich dań z makaronem, sprawdź nasze propozycje:
Gotów na wegeteriańsko-makaronową ucztę? Niech żyje pasta! Smacznego!
Artykuł partnera